Column Left

Sponsorlu Bağlantılar

24 Mart 2022 Perşembe

Ispanaklı / Kıymalı Kol Böreği

 Ispanaklı / Kıymalı Kol Böreği 


Hamuru için :

1 kilo un

2 tatlı kaşığı tuz

2 buçuk su bardağı su (560ml)

(Su bardağı ölçüm 220 ml)


ıspanaklı iç harç için:

500 gr ıspanak

4 adet soğan

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

yarım çay bardağı sıvı yağ









Kıymalı harç için :

500 gr kıyma

5 adet soğan

1 buçuk tatlı kaşığı kırmızı toz biber

1 tatlı kaşığı tuz

yarım çay bardağı sıvı yağ


Aralarına sürmek için :

200 gr tereyağ

1 çay bardağı sıvı yağ


Yapılışı:

İlk olarak iç harçlar kavrulup hazırlanır soğumaya bırakılır tereyağ eritilir sıvı yağ eklenerek oda soğumaya bırakılır hamur güzel pürüzsüz hale gelecek şekilde güzelce yoğurulur verdigim ölçüde yapılırsa tam tutuyor kıvamı ne sert nede yumuşak bir hamur olamamalı hamurdan 24 beze yapılır merdane yardımıyla küçük tabaklar kadar açılır bir tepsi borcam gibi yaygın bir kabın içine araları yağlanarak dizilir 5.10 dakika dinlendirilir ve tezgaha alınarak elle çekiştirerek açılır zaten kendiliğinden çektikçe çok kolay bir şekilde açılıyor açılan hamura olan yağdan hafif sürülür videodaki gibi sarılıp tepsiye alınır üzerine kalan yağdan sürülür 200 derecede altüst ayarda pişirilir


Not 

Bu hamur ve iç harçlardan tam dolu halde iki tepsi çıkıyor isterseniz ıspanakları doğrayıp içine beyaz peynir biraz sıvı yağ ekleyipte yapabilirsiniz çok çok güzel oluyor sade peynirlide yapıyorum biraz kuru oluyor kıtır sevenler öylede yapabilir

23 Mart 2022 Çarşamba

Portakallı Islak Kurabiye

 Portakallı Islak Kurabiye 

Malzemeler;

125 gram oda ısısında tereyağ

2 afet yumurta

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı pudra şekeri

1 adet portakal kabuğu rendesi

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

3 su bardağı un (kontrol ekleme yapın )










Şerbeti için;

1, 5 su bardağı portakal suyu

Yarım çay bardağı toz şeker


Yapılışı ; 

Öncelikle şerbeti için taze sıkılmış portakal suyunun içine şekeri koyalım ara ara karıştırıp şekerin erimesini sağlayın. Hamur için un hariç bütün malzemeleri karıştırıp unu yavaş yavaş ekleyip yumuşak bir hamur elde edin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip 180 derecelik fırında 20 dk pişirin kontrol edin altı kızarmış olsun. Fırından çıkan kurabiyelerin ilk sıcağı çıkınca şerbete batırın heryerine gelecek şekilde olsun bütün hepsini bu şekilde yaptıktan sonra servis tabağına dizin ve bir çay kaşığı yardımı ile kalan sosu kurabiyelerin üzerine gezdirin ve dilediğiniz gibi süsleyin  Yapan herkese şimdiden afiyet olsun 









Kakaolu Kahveli Kek

 Kakaolu Kahveli Kek 


Malzemeler;

4 adet yumurta

1 su bardağı şeker

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1 su bardağı sıvı yağ

Yarım su bardağı süt

1 çay bardağı su

3 yemek kaşığı kakao

2,5 su bardağı un (kontrollü olarak koyun)









Sosu için;

1 yemek kaşığı şeker

2 tatlı kaşığı granül kahve

1 su bardağı süt

Üzeri için;

Çikolata sosu

Yapılılşı;

Yumurta ve şekeri karıştırma kabına koyup köpürene kadar çırpıyoruz, un hariç diğer malzemeleri ekleyip tekrar karıştırıyoruz, en son un ve kakaoyu ekleyip spatula yardımıyla karıştırıyoruz, kek kalıbımıza döküyoruz, 180 derece fırında 45 dk kadar kontrollü şekilde pişiriyoruz, sosu için kahve şeker ve sütü karıştırıyoruz, kekimiz çıkıp ilk sıcağı çıktığında üzerine döküyoruz, dinlenip sosunu çektiğinde ters çevirip çikolata sosu döküp servis edebilirsiniz, afiyet olsun 


El Açmasi Çıtır Börek

EL AÇMASİ ÇITIR BÖREK

Malzemeler

1 kilo un

1 tatli kasigi tuz

Su 

Arasina surmek icin 1 su bardagi siviyag (ben zeytin yagiyla karıştırdım)

Ic harci icin 

1 su bardagi peynir

1 cay kasigi karabiber

1 tatli kasigi pul biber

Yarim bag maydonoz

4 5 sogan(soğanlari kavurdum)









Hazirlanisi

Hamur icin un ve tuz bir kaba alinir su yavas yavas eklenerek ele yapismayacak bir hamur elde edilir

Hamur 20 dk kadar dinlendirilir

Dinlenen hamur 20 es bezeye ayrilir

Bezeler tabak buyuklugunde acilir

Her kata siviyag surulur 10 kat uste 10 kat alt kata olacak

10lu yaglanmis beze tezgaha alinip elle acilir oklava kullanmiyoruz

Ic harc serpistirilir

Ben ic harca kavrulmus sogan peynir karisimi kullandim dilediginiz ic harci kullanabilirsiniz

Diger 10 katli beze elle acilip uzerine yerlestirilir ve dilimlenir

Fansiz 180° firindapisirilir

Afiyet olsun

22 Mart 2022 Salı

ÇÖREK OTLU MİSKET KURABİYE

 ÇÖREK OTLU MİSKET KURABİYE


Malzemeler

125 gram tereyağı veya margarin

1 adet yumurta akı (sarısı üzerine)

1 çay bardağı sıvı yağ

1 silme tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı mahlep ( olmasada olur)

1 yemek kaşığı sirke

2 yemek kaşığı çörek otu

1 paket kabartma tozu

3-4 su bardağı un (aldığı kadar)









Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı veya margarin, yumurta beyazı, sıvı yağ, tuz, mahlep, sirke, kabartma tozu ve çörek otu bir kapta yoğurulmaya başlanır.

Un yavaş yavaş ilave edilir. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.

Fındık büyüklüğünde minik top şekli verilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Ayırdığımız yumurta sarısı üzerine sürülür.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun

Bu Tariften 1 Fırın Tepsisi cıkıyor.




Boğaz ağrısı ve boğaz kaşıntısı için Bal ve Limon


Boğaz ağrısı ve boğaz kaşıntısı için Bal ve Limon

Boğaz ağrısı ve boğaz kaşıntısı için Bal ve Limon : Bakterileri temizleyen bal ve yüksek C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiren limon karışımı, özellikle üst solunum yollarını etkileyen hastalıkların neden olduğu öksürüğe karşı etkili bir çözümdür. Öksürük nedeniyle uykusuzluk çekiyorsanız, 1 bardak ılık suya, 1 yemek kaşığı bal ve 3 yemek kaşığı limon suyu karıştırıp içebilirsiniz.








Bal: Doğal bir anti bakteriyel olan bal, boğaz tahrişine neden olan bakterilerden kurtulma sürecini hızlandırır. Ayrıca su tutucu özelliği ile boğaz kuruluğunu alarak boğazı yumuşatır ve kuru öksürüğü keser. B6, niasin, riboflavin, kalsiyum, demir, magnezyum ve fosfor açısından zengin olduğu için vücudun hastalıkla mücadelede ihtiyaç duyduğu desteği sağlar. Antioksidan etkisiyle, vücutta bulunan serbest radikallere karşı savaşır.

Limon: Limon ise yüksek miktarda C vitamini içerir. Güçlü bir bağışıklık sistemi için gerekli olan C vitamini, aynı zamanda vücudun enfeksiyonla savaşında yardımcı bir kuvvettir. Bal gibi anti bakteriyel olan limon suyu yine bal gibi antioksidan etkisiyle hastalığın sistemden atılma sürecini hızlandırır.

Boğaz ağrısı ve boğaz kaşıntısı için Bal ve Limon karışımı nasıl yapılır
Limonun uç tarafını kesin ve içini boşaltın (kenarlarında limon kalsın). Daha sonra içine doğal balı ve biraz zencefil kökü ekleyin sonrada üzerini kapatın fotoğraftaki gibi. Dolapta 1-2 ay bekletin… karışım jelatinimsi hale geldiğinde sıcak kaynamış su ile inceltin ve karışım içmeye hazır…

Yetişkinlerde günde 2-3 çorba kaşığı, çocuklarda ise 2 çay kaşığı tüketebilirsiniz

Boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelen karışım:

Bu yazımızdaki tarif öksürmeyi kesmeye ve solunumu arttırmaya yardımcı olacaktır. Özellikle grip ve soğuk enfeksiyon mevsiminde olduğumuz kışın ayında oldukça yararlıdır. Bu tarifte kullanılan otlar boğazdaki ve akciğerlerdeki ağrıyı kesmeye yardım eder.

Gerektiğinde kötü akciğer tahrişi durumunda bu çayları sığırkuyruğu otu ile birlikte de kullanabilirsiniz. Bu bitkisel çayın etkisi ilaçlar kadar etkilidir. Bu doğal çay, çoğu öksürük şurubundan daha güçlü ve daha etkilidir.

Bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyen ticari kimyasal şurupların aksine, bu doğal ilaç, bağışıklığınızı arttırarak genel sağlığı iyileştirir.

Gerekli malzemeler:
1 bardak yeşil çay ya da her sabah içtiğimiz siyah çay

Yarım çay kaşığı Karanfil

Yarım çay kaşığı Kekik

Yarım çay kaşığı Zerdeçal

2 çay kaşığı. Bal

Yarım limon

Yapılışı:
Sıcak bir çaya otları ekleyin. 3 dakika bekletip, limon suyu ve balı ekleyin.

Doktorlar  kronik öksürük sorunu olan insanların test yapmasını söylüyor.  Eğer kronik bir öksürük varsa, bir doktor tavsiyesi istemeden önce bu doğal yöntemi deneyin. Şikayetlerinizin azaldığını göreceksiniz. Sağlık dolu günler dileriz.





20 Mart 2022 Pazar

Bahçenizde Sirke Kullanmanın Faydaları Nelerdir

 Bahçenizde Sirke Kullanmanın Faydaları Nelerdir




Mutfakta mucizeler yaratan sirkeyi bahçenizde kullanmayı denediniz mi? Yapay gübrelerin içerdiği kimyasallar zamanla toprağın verimini öldürür ve zamanla o toprakta yetişen ürünler de size zarar verir.


Sirkenin bahçeniz için yapabileceklerini öğrenince çok şaşıracaksınız.









Zararlı böcekleri ve hayvanları uzak tutar.


Kediler, köpekler, tavşanlar, köstebekler ve fareler sirke kokusundan nefret eder. Eğer bahçenizin böcekler ve hayvanlar tarafından saldırıya uğramasını istemiyorsanız, bitkilerinizin üzerinden sirke püskürtmeniz yeterli olacaktır.


Ayrıca sirke emdirdiğiniz bez parçalarını bahçenizin sınırlarına yerleştirerek de davetsiz misafirleri engelleyebilirsiniz. Her yağmurdan sonra yenilemeyi ihmal etmeyin.



Kil kapları temizler


Toprak kapar yaz sıcağında toprağı nemli ve serin tutar. Ayrıca oldukça şık görünürler. Ancak toprak kaplar, topraktan tuz ve diğer mineralleri emer ve renkleri değişir.


Sirke kullanarak toprak kapları ilk görünümlerine kavuşturabilirsiniz. Tek yapmanız gereken toprak kapları güzelce fırçalayın ve ardından yarım bardak sirke ve bardak su ekleyerek yarım saat bekletin. Toprak kaplarınız yepyeni olacaktır.






Karıncalardan kurtarır


Bitkilerinizin dibinde biten zararlı otlar ve bitkilerinizin yapraklarıyla beslenen karıncaları ortadan kaldırmak için tek yapmanız gereken sirke kullanmak.


Karıncaların yoğunlukla bulunduğu yerlere ve zararlı otların diplerine sirke püskürterek ve her yağmur sonrası yenileyerek kolaylıkla bu sorunlardan kurtulabilirsiniz.





Kesilmiş Çiçeklerin Canlılığını Korur


Suda bekleyen çiçeklerinizin suyuna 2 yemek kaşığı sirke ve 1 yemek kaşığı şeker ekleyerek çiçeklerinizin daha uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz. 2 gün dayanan çiçekleriniz 1 haftaya kadar hayatta kalacaktır.


Suyunu düzenli olarak değiştirip, her değiştirdiğinizde de bu dediklerimizi eklerseniz, çok daha uzun süre dayanacaktır.





Bahçe aletlerinden pası çıkartır


Bahçe aletlerini güzelce fırçalayıp, ardından üzerlerine sirke püskürtün.


Mantarla savaşır






Bitkileriniz olması gerektiği gibi büyümüyor ve yapraklarında büyük siyah lekeler görmeye başladıysanız, küf veya mantar ile uğraşıyorsunuz demektir. 2 yemek kaşığı beyaz sirke ve bir bardak papatya çayını bitkilerinizin üzerine püskürtebilirsiniz.


Güller için, 4 litre suya, 3 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin ve üzerlerine püskürtün.


Sirkeyi bu saydıklarımızın dışında, salyangozlardan kurtulmak için ve yeni tohumlarınızı çimlendirmek için de kullanabilirsiniz.